15 راه برای بهبود آکورد های باره دار

15 راه برای بهبود آکورد های باره دار

نکته هایی برای بهبود آکورد های باره دار

 

اگر در حال یادگیری و تمرین آکورد های باره دار هستید میدانید که با یک چالش جدی طرف هستید، صداهای گز دار و نت های بی صدا و مرده، میتواند بسیار نا امید کننده باشد.

به تمام این موارد درد  انگشت و دست چپ خود را نیز اضافه کنید (دست راست اگر چپ دست هستید!). این سختی و چالش خصوصا در گیتار آکوستیک (نایلون و استیل) بیشتر است و در گیتار الکتریک کمی راحت تر است.
نواختن آکورد های باره دار مستلزم این است که توانایی این را پیدا کنید تا  با انگشت اول (اشاره) خود بتوانید تمام سیم ها را به درستی نگه دارید و صدایی شفاف ایجاد کنید. سپس با سایر انگشتان  نت های دیگر آکورد را به درستی بگیرید.

در اینجا 15 نکته و راه برای شما آماده کرده ام که به بهبود آکورد های باره دار شما کمک میکند:

1- تمرین + صبر = موفقیت.

توانایی اجرای آکورد های باره دار یک مهارت بسیار خوب و مهم است . اگر میخواهید به این توانایی برسید هم باید تمرین خوبی داشته باشید و هم صبر و حوصله ی زیاد.

در اجرای آکورد های باره دار ما فقط به افزایش قدرت انگشت دست نیاز نداریم ، بلکه بیش از هرچیزی نیاز به احساس راحتی و درک کردن الگوهای شکلی آکورد های باره دار داریم.

بسیاری از هنرجویان به دلیل آنکه صدای گز و مرده از این نوع آکورد میشنوند شروع میکند به افزایش فشار و قدرت که موجب میشود تا خستگی و درد زیادی در دست خود احساس کنند.

اما با تمرین و صبر میتوان دریافت، چگونه با فشار متناسب و اندازه، صدایی شفاف از این آکورد ها به دست آورد. یادگیری آکورد های باره دار یک روند است و باید این روند را طی نمود. پس تمرین کنید و صبر داشته باشید.

2- جای درست انگشت اول.

بسیار دیده شده که هنرجویان برای راحتی بیشتر خودشان انگشت اول را به صورت مورب قرار میدهند و فشار بیشتری را بر سیم وارد میکنند.

اما نکته اینجا است که این شیوه ی گرفتن نه تنها صدای شفافی را ایجاد نمیکند بلکه نیاز به فشار بیشتر برای سایر سیم ها ایجاد میکند و در نهایت صدای تولید شده زیاد دلنشین نخواهد بود!

فراموش نکنید انگشت اول خود را صاف و دقیقا پشت فرت قرار دهید و سعی کنید با تمرین احساس راحتی بیشتری با آن پیدا کنید.

3- فشار مناسب .

وقتی میگویم فشار مناسب منظور فقط میزان فشار نیست، بلکه نوع فشار نیز بسیار مهم است، اگر فشاری که شما به سیم ها وارد میکنید یک دست و یکنواخت نباشد به ناچار مجبور خواهید بود فشار بیشتر را برای به صدا در آوردن چند سیم وارد کنید.

بنابراین سعی کنید فشاری که با انگشت اول بر روی سیم ها وارد میکنید به صورت یکنواخت و پایدار باشد. میزان و نوع این فشار را باید با تمرین و تجربه به دست آورید.

فشار بیش از حد نیاز موجب خستگی و درد انگشتان شما میشود و فشار کمتر از حد نیاز هم صدای شفافی تولید نمیکند. با تمرین میتوان میزان مورد نیاز فشار را پیدا کرد و آن را به ثبات و پایداری رساند.

4-ضعیف نباشید!

واقعیت این است که یادگیری اجرای آکورد های باره دار میتواند کمی ناراحت کننده باشد. شما با تمرین باره فقط اجرای نت های باره دار را یاد نمیگیرید، بلکه برخی عضلات خیلی ریز را نیز تقویت میکنید و کمی هم انگشت اولتان را پینه بسته میکنید!

نکته ی مهم هم همینجا است که آکورد های باره دار به همین طریق است درست کار میکنند. اگر در حین تمرین گرفتگی دست و عظلات را حس کردید ، دست نگه دارید. کمی استراحت کنید و بعد دوباره به تمرین برگردید.

  قطعه ی milonga | گیتار کلاسیک

5- صداهای گز و مرده.

فیزیک انگشت هر فردی متفاوت از فرد دیگری است. کمی انگشت اول خود را بالا و پایین کنید، راحت ترین و بهترین مکان را پیدا کنید. سعی کنید موقعیتی که بهترین صدا را تولید میکند پیدا کنید و آن موقعیت را حفظ کنید.

سعی کنید هیچ سیمی روی بند انگشت قرار نگیرد و با بالا و پایین کردن انگشت موقعیت مناسب را پیدا کنید.

کمی انگشت اول را به سمت چپ متمایل کنید با این کار شما از منطقه ی سفت و استخوانی تر انگشت خود استفاده میکنید که با کمترین فشار بهترین صدا را تولید میکند.

پوزیشن انگشت اول در گرفتن آکورد های باره دار
پوزیشن انگشت اول در آکورد های باره دار

6- تمام باره ها را امتحان کنید.

بخشی از تمرین خود را به یادگیری تمام باره ها اختصاص دهید. به این معنی که فقط بر روی یک فرت تمرین نکنید، بلکه در زمان تمرین حداقل پنج فرت مختلف را تمرین کنید.

سپس آکورد های جدید یاد بگیرید و در آن ها را در آهنگ امتحان کنید. این کار موجب میشود میزان فشار در فرت های مختلف را یاد بگیرید و انگشت شما بیشتر از قبل آماده ی باره گرفتن شود و همچنین مهارت بیشتری در تغییر فرت در آکورد های باره دار پیدا میکنید.

7- تمرین باره سیم به سیم .

این تمرین را هر روز انجام دهید. سیم به سیم باره گرفتن را تمرین کنید به این صورت:
فرت اول، سیم اول را با انگشت اشاره بگیرید، سه بار ضربه بزنید؛ فرت اول دو سیم اول را بگیرید، سه بار ضربه بزنید؛ فرت اول سه سیم اول را بگیرید، سه بار ضربه بزنید و همینطور تا انتها پیش بروید تا هر شش سیم را بگیرید و ضربه بزنید. بعد به سراغ فرت دوم بروید و همین تمرین را انجام دهید و نهایتا تا فرت هفت ادامه دهید.

این تمرین انگشت شما را تقویت میکند و باعث میشود انگشت اشاره ی شما سیم ها را بهتر بشناسد و تفاوت میزان فشار بین سیم های نایلون و سیم های فلزی را درک کند.

فراموش نکنید ، این تمرین برای افزایش کیفیت صوتی است نه افزایش سرعت، پس آهسته اما درست و با تمرکز تمرین کنید.

8- دست خود را مشت کنید!

بله ، هر دو دست خود را محکم مشت کنید و سپس کاملا باز کنید. تمرینی ساده ای به نظر می آید دست است؟ اما بسیار بسیار تاثیر گذار است.

در هر بار تمرین سعی کنید 150 تا 200 مرتبه این تمرین را انجام دهید، مطمئنا بعد از این تمرین عظلات انگشتان و مچ شما سفت میشوند و شاید گرفتگی عظلات داشته باشد، احتمالا پس از آن در مورد ساده بودن این تمرین تجدید نظر خواهید کرد!

این تمرین را با هر سرعتی که دوست دارید انجام دهید. پس از تمرین یک استراحت کوتاه کنید و بعد 30 تا 40 بار دیگر این تمرین را انجام دهید و استراحت کنید. این تمرین را هر روز انجام دهید تا عظلات ریزی که مورد نظرمان است تقویت شوند.

 — این تمرین بخش دیگری نیز دارد، وقتی بعد از مدتی تمرین دیگر فشاری بر روی عضلات و مچ خود احساس نکردید یعنی عظلاتی که میخواستیم به اندازه ی کافی تقویت شده اند. پس تمرین را به این شکل ادامه میدهیم :

دست خود را مشت میکنیم و بعد بلافاصله بعد از باز کردن سعی میکنیم باره بگیرید و ضربه ای بزنیم. به همین سادگی! این تمرین باید با سرعت کمتری انجام شود . اما فراموش نکنید زمانی این قسمت از تمرین را شروع کنید که در قسمت اول کاملا قوی شده باشید.

  7 نکته برای تمرین مؤثر و روزانه‌ی گیتار

9- از فرت های پایین تر شروع به تمرین کنید.

سیم ها در فرت اول و نزدیک به سر درسته ی گیتار بیشترین فشار را دارند. این موضوع باعث میشود دست شما بسیار سریع خسته شود. از فرت های پایینتر مانند فرت پنج شروع به تمرین کنید تا دستتان کمتر خسته شود، و بعد به سراغ سایر فرت ها بروید.

اگر ابتدای تمرین را از فرت های اول شروع کنید احتمالا به آخر تمرین نخواهید رسید!

10- کاهش اکشن گیتار .

بسیاری از گیتارهایی که هنرجویان در ایران خریداری میکنند مشکل اکشن دارند. بسیاری از نوازندگان حرفه ای نیز با گیتار هایی که اکشن بالایی دارند نمیتواند نوازندگی خوبی داشته باشند.

برای همین در اولین فرصت به یک فروشگاه لوازم موسیقی معتبر بروید و از آنها بخواهید تا اکشن گیتار شما را در حد استاندارد پایین بیاورند. با یک گیتار استاندارد سرعت پیشرفت شما بسیار بیشتر خواهد شد.

همچنین سعی کنید سیم هایی با سطح فشار متوسط بر روی گیتار استفاده کنید.

11- تمرین فقط با انگشت اشاره.

سعی کنید در کنار تمرین آکورد های باره دار و یادگیری الگو و انگشت گذاری آنها بخشی از تمرین را فقط با انگشت اول انجام دهید.

به این معنی که صرفا با انگشت اشاره باره بگیرید و در فرت های مختلف آن را تمرین کنید. هدف ما فقط این است که انگشت اول بتواند بهترین موقعیت را پیدا کند  و صدایی شفاف و تمیز  را برای ما تولید کند. پس این انگشت را بیشتر تمرین دهید.

12- تمرینات تکنیکی.

تمرینات تکنیکی زیادی وجود دارند که در انجام آنها باره ها نقش دارند. سعی کنید آنها را نیز در برنامه ریزی تمرین خود بگنجانید.

شاید این تمرینات خیلی ربطی به آکورد های بارده دار نداشته باشند  اما هم تکنیک شما را قوی میکنند و هم صدای باره ی شما را شفاف تر میکنند.

13- آرپژ بزنید.

احتمالا تا الان چندین آرپژ مختلف را فرا گرفته اید. سعی کنید این آرپژها را بر روی آکورد های باره دار اجرا کنید. این تمرین کمک میکند کنترل بیشتری روی صدای تک تک سیم ها داشته باشید و در نهایت به بهترین صدادهی در آکورد های باره دار دست پیدا کنید.

14- از قدرت بازوی خود استفاده کنید.

همیشه به هنرجویانم میگویم برای گرفتن باره با استفاده از انگشت اشاره و شصت پرس یا منگنه نکنید!

میزان فشار وارده باید بین فشار انگشتان و قدرت بازو تقسیم شود. اگر کمی با دست چپ (دست راست برای چپ دستان) گیتار را به سمت خود بکشید میتوانید از قدرت بازو برای فشار وارد کردن به سیم ها استفاده کنید و در نتیجه دستتان کمتر خسته میشود.

15-نگران و نا امید نباشید.

نکته ی آخر را به نکته ی اول (تمرین + صبر) متصل میکنم. به هیچ وجه نگران صدای بد ، گزدار و مرده ی باره ی خود نباشید. این روند باید طی شود تا به مرور بتوانید به صدایی شفاف و ایده آل دست پیدا کنید. زمان رسیدن به صدای شفاف و تمیز باره نیز به میزان تمرین شما بستگی دارد. اما مطمئن باشید با تمرین و در نظر گرفتن این نکات خیلی سریع به آن دست پیدا خواهید کرد.

نکته: موارد گفته شده نکاتی بودند که شاید ساده باشند اما در نظر گرفتن هر کدام از آنها میتواند به پیشرفت شما کمک شایانی کند هرچند نکات بسیار بیشتری وجود دارد که باید جداگانه به آنها پرداخت.

در مطالب بعدی سعی میکنم تمرینات تکنیکی برای بهبود صدا و تعویض آکورد های باره دار منتشر کنم.

16 دیدگاه دربارهٔ «15 راه برای بهبود آکورد های باره دار»

  1. سلام خسته نباشید
    من وقتی باره میگیرم همه ی سیم ها صدای عالی دارن بجر سیم چهارم چیکار کنم کلافه شدم دیگه☹

    1. درود ، تمریناتی که گفتم را انجام دهید ، به زاویه ی انگشت دقت کنید و اگر سیم چهارم بین بند انگشتتون میوفته باید کمی زاویه ی دست و انگشت را تنظیم کنید که درست شود و با کمی تمرین و حوصله مطمئن باشید به نتیجه میرسید .
      به گیتارتون هم بستگی دارد و اگر گیتار رگلاژ نیست و اکشن ساز بالا است حتما ببرید اکشن را استاندارد پایین بیاورند و رگلاژ کنند.

  2. ممنون
    ولی بد جور اعصاب رو بهم میریزه من بعد از سه سال تو باره مخصوصا موقع زدن ارپژ اونم روی سیمهای فلزی صدای خوبی ندارم دو تا هم گیتار دارم و با هر دو همین مشکل هست خسته نباشید

  3. سلام استاد خسته نباشین . اگه میشه بگین چیکار کنم تا بتونم با انگشت ۱ فرت ۷ بگیرم ۲ روز دارم تمرین میکنم نمیشه اگه میشه لطفا جواب بدید

  4. من سه هفته س درگیر آکورد های باره دارم هم فشار ذهنی خودم اذیت میکنه هم فشار اطرافیان که میگن چرا یاد نمیگیرم فقط f و میتونم واضح بزنم تت بقیه آکورد ها مشکل دارم مخصوصاBb ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. درود ، سعی کنید به زاویه و فرم و اکول دست چپتون دقت کنید احتمالا مشکل در فرم گرفتن آکوردتون هست .
      و سه هفته زمان کمی است حداقل دو ماه در نظر بگیرید برای اینکه تسلط نسبی و خوبی روی آکورد های باره دار پیدا کنید.

  5. من یک هفته است که در حال تمرینم اول که صدای خفه میداد ولی الان کمی بر طرف شود انشاالله که بتونم رد کنم
    واقعا سخته ولی با تمرین حل میشه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا